Helsestasjonen og helsestasjon for ungdom
Helsestasjonen er ei teneste for alle barn og unge i aldersgruppa 0-20 år. Tenesta arbeidar helsefremjande og forebyggjande i eit folkehelseperspektiv. Helsestasjonen er organisert under tenesteområdet familie og mestring. I lov om pasient og brukerrettigheiter står det i §6-1: Barn har rett til nødvendig helsehjelp i form av helsekontroll i den kommunen barnet bor eller midlertidig oppholder seg. Foreldre pliktar å medverke til at barnet deltek i helsekontroll.
Helsestasjonen samarbeider ofte med føresette og barnehage/skule ved små og større utfordringar som gjeld barn og unge. Alltid med samtykke frå føresette.
Helsestasjon for ungdom er sjølvsagt på Snapchat og Facebook. I tillegg har helsestasjon drop-in på Vinstra kvar onsdag kl. 14-17.
Helsesjukepleiar og fagkoordinator Ingeborg Braastad Hagen
Helsesjukepleiar Ingrid Wistad
Barne- og familieveileder Eli Oda Segelstad
Psykolog Hanne Sletten Lie
Barnehage
Sør-Fron kommune har to kommunale barnehagar, Liene og Harpefoss barnehage. Begge barnehagane har barn i alderen 0–6 år.
Barnehagen sitt formål er at den ivareta barn sitt behov for omsorg og leik, og fremje læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Dette skal skje i samarbeid og forståing med heimane. Barnehagane har stort fokus på godt psykososialt barnehagemiljø og har gode rutiner for oppfølging om barn opplev å ikkje ha eit trygt og godt barnehagemiljø.
Barnehagen skal tilpasse tilbodet sitt til alle barns sine behov og føresetnader og jobbe slik at alle blir inkludert i barnegruppene. Den viktigaste sosialiseringsarenaen barnehagen har er leiken.
Barnehagen samarbeidar ofte med helsestasjonen, pedagogisk psykologisk teneste (MGPP) og familieteam. Alltid med samtykke frå føresette.
Styrar i Liene barnehage Mette Gjefsen
Styrar i Harpefoss barnehage Liv Randi Sundhagen
Skule
I Sør-Fron kommune har vi ein barneskule og ein ungdomsskule:
- Harpefoss/Midtbygda skule (1.–7. klasse) (felles skule på Midtbygda i påvente av nybygging av 1.–10. skule).
- Sør-Fron ungdomsskule (8.–10. klasse)
Vi har som mål å ha eit godt fagleg og psykososialt miljø der den enkelte opplev tryggleik og sosialt fellesskap. Verksemdplanen for oppvekstavdelinga beskriv vår felles overordna visjon og verdiar:
- Visjon: «Trivsel og læring for alle»
- Verdiar: Kvalitet, respekt, inkludering og relasjonar
Skulane og barnehagane i Sør-Fron kommune ønskjer å ha ein tydeleg og felles profil. Oppvekstavdelinga arbeider mot felles mål og ein høg kvalitativ standard. Opplæringa skal utvikle elevane sitt totale læringsutbytte slik at dei møter meistring i kvardagen og kan strekkje seg mot nye mål.
I skulane i Sør-Fron kommune skal det vere nulltoleranse for mobbing og diskriminering.
MOT og «Handlingsplan for eit godt og inkluderande skulemiljø» er godt innarbeidd i skulane. Begge skulane deltek i den nasjonale satsingane: «Vurdering for læring» og ungdsomsskulen deltek i «Ungdomsskulen i utvikling».
Rektor på Midtbygda og Hapefoss skule Anne Almehagen
Rektor på Sør-Fron ungdomsskule Gunhild Haave
Midt-Gudbrandsdal pedagogisk-psykologisk teneste
Midt-Gudbrandsdal Pedagogisk-psykologisk teneste (MGPP) skal hjelpe barn og unge frå 0-16 år (Opplæringslova §5) og vaksne med særskilte opplæringsbehov (Opplæringslova §4A-2). I tillegg til individrettet arbeid har tenesta ansvar for å bistå i det systemretta arbeidet som drives i barnehagar og skular.
Tenesten skal også omfatte rådgivning til foreldre og elevar som ønskjer det.
Tenesta er frivillig og gratis for brukarane.
Arbeidsområde
MGPP arbeider med ulike vansker og deler desse grovt inn i ;
- Generelle og spesifikke fagvanskar.
- Språk og kommunikasjonsvansker
- Psykososiale vanskar (kjensle- og mellommenneskjelege vanskar)
- Samansette lærevanskar,(som syndrom, fysisk og psykiske funksjonshemmingar)
Barn/elever under 15 år skal henvises av foresatte sjølv eller i samråd med barnehage, skule, helsestasjon eller andre. Ungdom over 15 år skal henvise sjøl og kan på eige initiativ ta kontakt med pp-tenesta. Henvisning skal vera skriftleg.
- Elevar i videregående skule får sine særskilte behov ivareteke gjennom den fylkeskommunale pp-tenesta.
Tenesta omfatter
- Sakkyndige vurderinger i høve til opplæringsloven §5, spesialpedagogisk hjelp i barnehagar, spesialundervisning i skulen og vurderinger ved søknad om framskutt/utsett skulestart m.m.
- Rettleiing i forhold til barnehagar og skoler.
- Delta i tverretatlig og tverrfagleg arbeid i kommunane.
- Vera samarbeidspartner og bidragsyter i systemretta kompetanseutvikling i barnehage og skule.
Midt-Gudbrandsdal barnevernteneste
Midt-Gudbrandsdal barnevernteneste er felles barnevern for kommunane Ringebu, Sør-Fron og Nord-Fron. Felles barnevernteneste hadde oppstart fra 01.01.2019
Ringebu kommune er vertskommune og kontora er på rådhuset i Ringebu kommune.
Adresse: Midt-Gudbrandsdal barneverntjeneste, Hanstadgata 4, 2360 Ringebu.
Tenesta kan nås på felles sentralbordnummer. Ved akutte henvendelser mandag til fredag 08.00-15.00: +47 45 37 59 98.
Meir informasjon finner du på Midt-Gudbrandsdal barnevernstjeneste si heimeside.
Barnevernvakt
Fra 01.01.2019 har Midt-Gudbrandsdal barnevernteneste gått i samarbeid med Ringsaker interkommunale barnevernvakt som er aktiv alle dagar frå kl. 15.00-08.00, og ellers heile døgnet i helger og heilagdagar.
Tlf. nummeret er: 40 40 40 15
Midt-Gudbrandsdal barnevernteneste
Barnevernvakta
Psykisk helse
Treng du oppfølgjing eller hjelp til å meistre psykiske helse- og/eller rusutfordringar? Eller er du pårørande? Da kan du ta kontakt. Det er ikkje nødvendig med henvisning fra lege eller spesialisthelsetenesta. Tjenesten er gratis og for alle over 18 år. Vi har teieplikt.
Ved behov for akutt hjelp etter kontortid, ta kontakt med legevakt tlf 116 117.
Våre tilbod:
- Individuelle samtaler
- Individuelt tilpassa veiledning
- Ansvarsgrupper/samarbeidsmøter
- Kurs i depresjonsmeistring (KID-kurs) og kurs i meistring av belastning (KIB-kurs)
- For personar med rusproblem, utdeling av brukarutstyr etter avtale
- Vi samarbeider med landsforeninga for pårørande innan psykisk helse (LPP) og pårørande guide. Vår kontaktperson er Dag Morken som kan kontaktes på mobil 471 59 468 for råd, støtte og veiledning
- Kurs i regi av Frisklivssentralen
Vi har tverrfagleg samarbeid med psykiatrisk poliklinikk, barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, tverrfagleg spesialisert rusbehandling, barneverntenesta, helsestasjon, fastlegar, frisklivssentralen og fysioterapitenesta, familievernkontor, NAV og andre hjelpeinstanser.
Vi er også behjelpelige med å formidle kontakt til den hjelpeinstansen pasient eller pårørende måtte ønskje.
Kontortid: mandag–fredag 08.00–15.30
Besøksadresse: Sørheim omsorgssenter, Sørheimsvegen 15, 2647 Sør-Fron
Postadresse: Kommunevegen 1, 2647 Sør-Fron
Fagkoordinator i psykisk helse Kari Gryttingslien
Spesialsjukepleier Heidi Skipperstøen
NAV Midt-Gudbrandsdal
NAV Midt-Gudbrandsdal har lokaler i 2. etasje i kommunehuset til Nord-Fron kommune på Vinstra (Nedregata 50).
Du kan nå oss på denne måten:
- Døgnåpent: nav.no – info om alt NAV håndterer
- Logge inn og få tilgang til alle selvbetjeningsløsningene
- Kl 08.00–15.30 hver dag – på telefon 55 55 33 33
- Kl 08.00–15.30 hver dag – fysisk møte etter timeavtale
- Drop-in (uten avtale) – Nedregata 50, Vinstra: onsdag kl. 09.00–12.00
For å gi best mulig oppfølging av dem som trenger det, har vi fortrinnsvis avtalte og forberedte møter, som vi vet gir bedre kvalitet. Kommer du til NAV-kontoret uten avtale (drop-in), vil vi kun gi veiledning i bruk av selvbetjeningsløsninger på nett og telefon. Vi har to PCer tilgjengelige for publikum.
Våre veiledere jobber i alle kommunene i Midt-Gudbrandsdal, og kan avtale møter med brukere, arbeidsgivere og andre samarbeidsparter også utenfor NAV-kontoret. Vi har også mulighet for digitale møter.
Oppgavene til NAV-kontoret
Noen NAV-tjenester ligger til andre deler av NAV enn i kontoret vårt, blant annet foreldrepenger, kontantstøtte, barnetrygd, grunn- og hjelpestønad og pensjon. Vi har ikke kompetanse på alle disse områdene.
Ansatte ved NAV Midt-Gudbrandsdal arbeider hovedsakelig med oppfølging av brukere mot arbeid. Det kan være oppfølging av sykmeldte, eller av personer som av ulike grunner trenger oppfølging eller støtte for å komme i arbeid eller aktivitet. Vi har god kontakt med arbeidsgivere, og kan bidra med rekruttering og ulike tilpasninger og løsninger som kan være avgjørende for at personer kan stå i jobb og klare seg selv.
Vi arbeider også med kommunale tjenester etter sosialtjenesteloven. Vi hat ansvar for disse kommunale tjenestene:
- Økonomisk sosialhjelp, herunder aktivitetsplikt for personer opp til 30 år
- Kvalifiseringsprogrammet
- Økonomisk råd og veiledning
- Midlertidig botilbud for bostedsløse
Ønsker du informasjon, svar på spørsmål, eller kontakt med en veileder?
Sjekk først nav.no. Her finner du god informasjon og svar på spørsmål, samt lenker til selvbetjeningsløsningene – da må du logge inn. Dersom du trenger informasjon som du ikke finner på nav.no eller kommunens nettsider, kan du ringe NAV kontaktsenter på 55 55 33 33. Våre kollegaer på kontaktsentrene har mulighet til å slå opp på din sak og svare på spørsmål direkte knyttet til deg. De kan også videreformidle kontakt, slik at veileder på det lokale NAV-kontoret ringer deg opp igjen.
Dersom du har behov for kontakt med en veileder på ditt lokale NAV-kontor, logg deg inn på nav.no, og send en beskjed til NAV. Alternativt ring 55 55 33 33 for å be om en avtale.
(Per Morten Nyeng er ikkje lenger leiar i NAV, men innhaldet gjeld framleis. Brit Haverstad er fungerande leiar i NAV pr. 1.08.2024).
Midt-Gudbrandsdal flyktningeteneste
Midt-Gudbrandsdal Flyktningetjeneste (MGF) er en felles tjeneste for kommunene Ringebu, Sør-Fron og Nord-Fron. MGF ble etablert den 01.01.19, og Sør-Fron kommune er vertskommune.
Besøksadresse: Kommunevegen 1, 2647 Sør-Fron
Postadresse: Kommunevegen 1, 2647 Sør-Fron
Åpningstider mandag til fredag fra 08.00–15.30.
Tenester
Midt-Gudbrandsdal Flyktningetjeneste jobber etter retningslinjer som er utarbeidet interkommunalt i nord- og midt Gudbrandsdalen.
Tjenestene MGF utfører er:
- Bistand i forbindelse med bosetting fra mottak eller ved mottak av kvoteflyktninger
- Oppfølging og veiledning etter bosetting
- Bistand i forhold til introduksjonsprogram og andre tiltak
- Bistand med praktiske gjøremål, oppfølging og informasjon
- Koordineringsansvar
- Informasjonsvirksomhet ut til andre tjenester, lag og foreninger
- Integreringsarbeid